Startpagina
Pagina 9

Thema morgen  KBO-PCOB

 

Op 12 nov 2018 was het een gezellige drukte in Brandpunt, op de najaar thema bijeenkomst. “Eten, drinken, gezond ouder worden”.

Prof. Dr. R. J. Vonk, hoogleraar medische voedingsleer aan de faculteit medische wetenschappen, vertelde dat er laatste 10 jaar enorm veel bekend is geworden over de stoffen die voor ons lichaam uitermate belangrijk zijn.  Van vitamines, vezels en de zon kennen we reeds de belangrijkheid. Daarnaast zijn er veel stoffen die invloed hebben op ons spijsvertering, de maag, de dunne darm  en de dikke darm. Na jaren lang onderzoek vindt men steeds meer stofjes in onze voeding  die ernorm van belang zijn voor de gezondheid en weerbaarheid van ons lichaam.

Stofjes in o.a. groente, fruit en noten zijn heel belangrijk om ons  lichaam in balans te houden m.b.t. de vertering. Snelle energie (suikers, koolhydraten.) geeft een piek belasting in ons systeem, waarna je snel weer een honger gevoel krijgt. Langzamere energie houdt je lichaam meer in evenwicht. Eet gevarieerd, met veel groente en fruit, en zuivel, noten en vis adviseerde hij. Naast veel bewegen, (essentieel voor je welbevinden en je circulatie) was zijn advies “Geniet van de dingen die je eet”. En daar past ook een glaasje rode wijn bij. Ook voor de mensen met diabetes is het belangrijk om met voeding je gezondheid positief  proberen te beinvloeden door  in balans te eten en piekbelasting te voorkomen.

Ter afsluiting was er een broodmaaltijd.

Een leerzame morgen.

 

Siena Ottens. Secr. KBO.